Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de website, waardoor nog niet ons volledige assortiment beschikbaar is en mogelijk de verkeerde informatie kan worden getoond. Onze excuses voor het ongemak!

0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Menu

Product was successfully added to your shopping cart.

Geheugen informatie

Wat is werkgeheugen?

Werkgeheugen is een essentieel onderdeel in een computer. Het is een tijdelijk geheugen wat de processor gebruikt om informatie dicht, en op een snelle manier, bij zich te houden. Hoe meer werkgeheugen een computer heeft hoe langer de computer vlot kan blijven werken. Als het werkgeheugen vol is zal de processor keuzes moeten maken in wat hij in het werkgeheugen laat. Dit kost uiteraard tijd en resulteert in een tragere computer.

Werkgeheugen voor tijdelijke opslag

Werkgeheugen is een onderdeel dat je altijd tegenkomt in een computer. Het wordt ook wel het interne geheugen of RAM (geheugen) genoemd. Alle benamingen doelen op hetzelfde. Een stuk geheugen in de computer waar de processor tijdelijk zijn informatie op kan slaan om er snel mee te kunnen werken.

Het werkgeheugen is niet het enige tijdelijke geheugen dat een computer heeft. In de processor zit ook een klein stukje tijdelijk geheugen dat heel erg snel is maar ook heel erg duur. Dit heet het cache geheugen dat vaak uit meerdere geheugenblokjes bestaat met de namen als L1, L2 en L3. Een processor heeft door deze hoge prijs maar enkele MB’s aan cache geheugen.

Werkgeheugen vs cachegeheugen

Als de processor gegevens nodig heeft zal hij dit eerst in het het dichtstbijzijnde L1 cache geheugen willen halen. Dit is snelste geheugen dat er bestaat en is geïntegreerd in de processor. Staat het daar niet in dan zal de processor vervolgens gaan kijken in het minder snelle L2 en het L3 cache geheugen welke tevens in de processor zijn geïntegreerd.

Mocht het daar ook niet in staan dan zal de processor buiten de processor gaan kijken. Hiervoor is het werkgeheugen bedacht. In dit grote en relatief goedkope geheugen kan de processor veel data in kwijt. Dit werkgeheugen is een stuk goedkoper maar wel minder snel dan cache geheugen dat in een processor zit.

Wat doet het werkgeheugen?

Dit werkgeheugen is de laatste buffer tot aan het opslagapparaat (SSD of harde schijf waar de gegevens voor een langere tijd op staan bewaard). Het werkgeheugen verliest elke keer nadat je de computer uit zet zijn gegevens die de processor erin heeft gezet. Daarom wordt het werkgeheugen ook wel het tijdelijke geheugen genoemd.
Het werkgeheugen bewaard gegevens voor de processor. Hoe groter en sneller het werkgeheugen is, hoe minder de processor moet wachten op zijn gegevens. De processor wordt ieder jaar sneller. De snelheid van het geheugen blijft wel wat achter. Het huidige type werkgeheugen is "DDR4" dat weer een stukje sneller is geworden en minder energie verbruikt t.o.v. de voorganger "DDR3".

ECC (Error Correcting Code) geheugen

ECC geheugen is RAM met foutcorrectie. Voor consumenten computers is deze functionaliteit niet gebruikelijk maar voor professionele systemen is ecc (error correcting code) van belang om datacorruptie tegen te gaan. ECC-RAM is in staat om de meest voorkomende fouten die binnen DDR-geheugen kunnen voorkomen te detecteren en te corrigeren voor ze zich voordoen. Corrupte data in het geheugen is een voorname oorzaak van systeemcrashes. Vaak doet het euvel zich niet voor, maar als jouw workstation zware mission critical taken moet uitvoeren, is iedere crash er één te veel.

Door externe factoren zoals o.a. straling is het mogelijk dat de transistors in geheugenmodules spontaan kunnen wisselen van 0 naar 1 of andersom. Bij ecc worden extra bits gebruikt om te bepalen wat de waarde van een rij zou moeten zijn, waarbij een ecc bit een berekening is van de data bits in de geheugenchip. Deze berekeningen worden op een negende chip op de module neergezet voor het controleren en corrigeren van geheugenfouten.
In een kritieke bedrijfsserver met meerdere Gigabytes aan ram kan het aantal Soft errors per jaar behoorlijk oplopen, vandaar dat daar te allen tijde ECC wordt gebruikt.

Het nadeel van ECC is dat het systeem daarop wel afgestemt moet worden wat resulteert in duurdere hardware.